Droogte - voedselcrisis

Gepubliceerd op 19 maart 2024 om 18:33

Veel mensen hebben hier in de communities (leefgemeenschappen), een stukje grond waarop ze gewassen, vaak mais, verbouwen. Zo kunnen ze in eigen voedsel voorzien, voedsel kopen is voor velen te duur.

Eerder hebben we bericht over de afhankelijkheid het regenseizoen om de gewassen te laten groeien. Helaas is er maar minimaal regen gevallen, met nu al, grote gevolgen.

In deze periode van het jaar waarin de voedsel prijzen hoog zijn keek iedereen uit naar de oogsttijd (zie foto), die er aan komt. De helft van de gewassen is in Zambia echter nu al verdroogd. Dit zal enorme tekorten en prijsstijgingen tot gevolg hebben. Na de cholera uitbraak die net voorbij is, is dit een nieuwe ramp voor Zambia.

Door de weinige regenval staat er ook minder water in de stuwmeren, welke Zambia voorzien van electriciteit. Op bijgevoegde foto staat Ruben bij de Kariba dam, de waterkrachtcentrale die voor 1/3 van de electriciteit van Zambia moet zorgen.

Om ervoor te zorgen dat we ook aan het einde van dit jaar nog voldoende electriciteit hebben wordt vanaf maandag dagelijks 8 uur de stroom afgesloten. Hier 'load shedding' genoemd.

We willen u vragen om gebed voor Zambia, met name voor hen die hierdoor het zwaarst getroffen worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.